Om Dovrehytta

Bakgrunn og filosofi

Utskjæringer av Torgrim Espolin Johnson

Dovrehytta på Skogsætrin i Dovre kommune ble kjøpt av Ellen og Sverre Planke sommeren 2002. Hytta har lenge vært drevet som serveringsted for skiløpere og fjellfolk. Vi ønsket å videreføre denne tradisjonen ved å bygge en moderne, framtidsrettet turisthytte. Målet var å lage et samlingsted for turister og fastboende på Dovre og Høvringen. Dovrehytta skal være et familievennlig sted, hvor kvalitet og miljø skal stå i fokus.

 

Planleggningsprosessen

Gamle Dovrehytta i flammer

Den gamle Dovrehytta var dårlig fundamentert, og egnet seg ikke til å restaurere. Dovrehytta ble derfor brent ned som en øvelse for det lokale brannvesenet 1. juli 2003. Planleggingen av den nye Dovrehytta begynte da vi kjøpe stedet sommeren 2002. Det har vært en omfattende planleggningsprosess hvor vi har vært innom flere byggestiler og uttrykk. Vi startet med tanken på å bygge en reisverkshytte på basis av den nåværende hytta. I oktober 2002 reiste vi til Latvia for å se på laftehytter derfra. Tilslutt bestemte vi oss for å bygge en massivtrehytte. Arkitekten vår har tidligere vært med på å bygge Rena leir, hvor de har god erfaring med massivtrebygg fra Holz100.

jann_ove_2
Arkitekt Jann-Ove

Arkitekten Jann-Ove Larsen (LPO arkitektur & design) hadde en meget god bakgrunn for å kombinere modernitet og tradisjon. Han kjente fjellet og Dovre kommune meget godt ettersom han bodde sine første 7 år på Dombås og tilbrakte deretter sommerferiene som budeie på Dovrefjell i tenårene.

 

Materialvalg, utseende og miljøvennlighet

Den nye Dovrehytta er bygget i størst mulig grad med naturvennlige og lokale materialer. Det er også viktig at hytta ble relativt enkel å vedlikeholde.

Formen på hytta bygger på fjellets former - skrå vinkler som åpner seg opp mot dalen. Ved å åpne fasadene mot sør og vest vil vi trekke lyset og naturen inn i serveringsdelen, kjøkkenet og stua. Dette får vi til ved å bygge hytta i en L-form. Denne formen skaper et lunt sørvendt uteområde som beskytter for vind fra nord. Ankomsten til hytta er fra nordvest eller sørøst. De høye vinduene ved inngangspartiet og foran på serveringsdelen er laget for å gi et signal om hvor hovedinngangen befinner seg og at bygget et serveringssted.

brukes i OM FINAL
Dovrehytta sett fra østsiden

Massivtre en en meget miljøvennlig måte å bygge på hvor det kun benyttes treplanker. Massivtrebygninger har også en usedvanlig god isolasjonsevne og brannsikkerhet. Innvendig kan massivtreelementene stå ubehandlet. To peiser og to ovner er viktige elementer i hytta for å skape et lunt innemiljø på dager med dårlig vær.

Ytterveggene på hytta er kledd hovedsakelig med ubehandlet kjerneved av furu som spon og liggende panel. Disse vil over tid få en grå til gul farge, tilsvarende tradisjonelle laftebygg på fjellet. Områder rundt vinduene vil beslås med sinkplater og horisontale lektere. På taket ligger det Ottaskifer.